Ενεργειακές Επιθεωρήσεις

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΛΕΒΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

(Ν.3661/2008 Φ.Ε.Κ 89Α΄/19.05.2008)

*** ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟ 100 € ***

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ;

Ενεργειακή Επιθεώρηση ονομάζεται η εκτίμηση των πραγματικών καταναλώσεων ενέργειας, των παραγόντων που την επηρεάζουν, καθώς και των δυνατοτήτων για εξοικονόμηση ενέργειας.

Με τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης σε ένα κτίριο σχηματίζεται σαφής εικόνα της κατάστασης του κτιρίου και προτείνονται μέτρα, που θα  μειώσουν την  κατανάλωση ενέργειας, με άμεση συνέπεια το οικονομικό όφελος για τον ιδιοκτήτη του κτιρίου.

 

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ;

Έκδοση πιστοποιητικού απαιτείται:

Α. Σε κάθε αγορά – πώληση κτιρίου κατοικίας άνω των 50 τ.μ., από 9 Ιανουαρίου 2011

Β. Σε νέες συμβάσεις μίσθωσης ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ. όλων των χρήσεων από 9 Ιανουαρίου 2011

Γ. Σε νέα μίσθωση τμημάτων κτιρίων (κατοικιών – καταστημάτων) από 9 Ιανουαρίου 2012

Δ. Σε κάθε νέο κτίριο που κατασκευάζεται εφ’ εξής

 

ΠΟΙΟΣ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ;

Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης εκδίδεται με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη και ανάθεση του έργου σε Πιστοποιημένο Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στα ειδικά μητρώα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ;

Η έκδοση του πιστοποιητικού ακολουθεί την εξής διαδικασία:

α) Ανάθεση από τον ιδιοκτήτη στον επιθεωρητή της σύνταξης της επιθεώρησης. Διευκρινίζεται ότι στον Επιθεωρητή παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, κοινόχρηστους και ιδιωτικούς.

β) Καταχώρηση των γενικών στοιχείων του ακινήτου στο Αρχείο Επιθεωρήσεων Κτιρίων και απόδοση Αριθμού Πρωτοκόλλου Ενεργειακής Επιθεώρησης.

γ) Επίσκεψη - Αυτοψία του Ενεργειακού Επιθεωρητή στο κτίριο, επαλήθευση των στοιχείων που παραδόθηκαν από τον ιδιοκτήτη και καταγραφή των δεδομένων που απαιτούνται για τη συμπλήρωση του εντύπου Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίου.

δ) Επεξεργασία των στοιχείων, υπολογισμός της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου με χρήση ειδικευμένου λογισμικού, κατάταξη του στην αντίστοιχη ενεργειακή κλάση.

ε) Έκδοση  του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου .

***Η παραπάνω διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη για κτίρια άνω των 1.000 τ.μ.  

 

 

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ;

Το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων σύμφωνα με το Ν.3919/2011 δεν καθορίζεται βάση νόμιμης αμοιβής, αλλά προκύπτει από ελέυθερη διαπραγμάτευση μεταξύ ιδιοκτήτη και μηχανικού.

Πάντως συνήθως η διαπραγμάτευση έχει ως βάση της τις νόμιμες αμοιβές οι οποίες δίδονται παρακάτω.

Α) ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:

− όταν η επιθεώρηση αφορά σε τμήμα κτιρίου (διαμέρισμα) η αμοιβή καθορίζεται σε 2,00 €/τ.μ. επιφανείας και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 150 € + Φ.Π.Α.

− για κτίρια πολλών ιδιοκτησιών, όταν η επιθεώρηση αφορά στο σύνολο του κτιρίου η αμοιβή καθορίζεται σε 1,00 €/τ.μ. επιφανείας του κτιρίου και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 200 € + Φ.Π.Α.

− για μονοκατοικία η αμοιβή καθορίζεται σε 1,50 €/τ.μ. επιφανείας του κτιρίου και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 200 € + Φ.Π.Α.

Β) ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ:

− έως 1000 τ.μ., η αμοιβή καθορίζεται σε 2,50 €/τ.μ. επιφανείας του κτιρίου και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 300 € + Φ.Π.Α.

− άνω των 1000 τ.μ., η αμοιβή καθορίζεται σε 2,50 €/τ.μ.. επιφανείας του κτιρίου, για τα πρώτα 1000 τ.μ. και για τα υπόλοιπα τετραγωνικά μέτρα η αμοιβή καθορίζεται σε 1,50 €/τ.μ. + Φ.Π.Α.

Γ) ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΛΕΒΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ:

Οι αμοιβές των Ενεργειακών Επιθεωρητών, όσον αφορά τον έλεγχο εγκαταστάσεων θέρμανσης, κλιματισμού και λέβητων, εξαρτώνται από την συνολική θερμική ή ψυκτική ισχύ της εκάστοτε εγκατάστασης και από την παλαιότητα και κυμαίνονται από 150 € έως 500 € + Φ.Π.Α.

 

Όσον αφορά το γραφείο μας οι αμοιβές τον επιθεωρήσεων αρχίζουν από τα 100 €  πλέον Φ.Π.Α. και διαφοροποιούνται ανάλογα με την ιδιομορφία της κάθε υπόθεσης.

 

 

ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ;

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής επιθεώρησης είναι:

Α. Αρχιτεκτονικά σχέδια κτιρίου

Β. Ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια κτιρίου

Γ. Φύλλο συντήρησης λέβητα (αν υπάρχει)

Δ. Τιμολόγια ενεργειακών καταναλώσεων (ΔΕΗ, Πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο κλπ)

Ε. Πληροφορίες από ιδιοκτήτη

Τα δικαιολογητικά συλλέγονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη.

 

Δυνατότητα αναζήτησης από το γραφείο μας των αρχιτεκτονικών και μηχανολογικών μελετών (σε περίπτωση που αυτά δεν υπάρχουν) από τις αρμόδιες Πολεοδομικές υπηρεσίες με χαμηλή επιβάρυνση.

 

Μην διστάσετε να έλθετε σε επικοινωνία μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία επιθυμείτε.

Νέα
  • 08.08.2013: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ! ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ!! >>
  • Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης >>